Close
czystek

Czystek – roślina o cennych właściwościach

Herbatki z czystka, w ostatnich latach biją rekordy popularności, ze względu na ich cenne właściwości lecznicze. Roślinie przypisuje się fenomenalne właściwości jak m.in hamowanie rozwoju chorób nowotworowych czy też rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Roślina jest popularna też w suplementacji dla osób walczących z nadwagą. Można stwierdzić, że jest to swego rodzaju panaceum, pomagające leczyć i zapobiegać wielu współczesnym chorobom. Co właściwie odpowiada za tak wszechstronne efekty lecznicze i skąd pochodzi ta roślina?

Pospolity gatunek europejski

Czystek należy do rodziny czystkowatych (cistaceae). W obrębie rodziny występuje kilka gatunków, a obszar ich występowania to głównie basen Morza Śródziemnego i tereny Wysp Kanaryjskich. Najwięcej gatunków czystka występuje na półwyspie Pirenejskim, na obszarze obecnej Hiszpanii oraz Portugalii.

Za większość wspomnianych efektów, które wykazuje ziele czystka, odpowiadają związki z grupy polifenoli. Związki te wykazują działanie hamujące powstawanie wolnych rodników tlenowych, które występując w organizmie ludzkim w nadmiarze, powodują zjawisko tzw. stresu oksydacyjnego, który w dużej mierze przyczynia się do rozwoju chorób takich jak nowotwory czy też miażdżyca. Czystek wykazuje także aktywność hamującą powstawanie histaminy – związku odpowiedzialnego za powstawanie odczynów alergicznych, co tłumaczy jego aktywność antyalergiczną. Spożywanie naparów z czystka przyczynia się do zwiększenia tempa procesów metabolicznych, zachodzących w organizmie, co powoduje szybsze spalanie spożywanych kalorii, przyczyniając się w konsekwencji do spadku masy ciała.

Dodatkowo regularne spożywanie naparów z tej rośliny, usprawnia prace układu immunologicznego w walce z patogenami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego, działa także przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo.

czystek
Czystek to bogactwo zalet wprost z natury!

Jak przyrządzać napary?

Najczęstszą formą, w jakiej spożywany jest czystek są napary. Sporządza się je poprzez zalanie wrzątkiem ok. 1 łyżeczki suszu lub torebki ze sproszkowanym zielem. Napar powinien parzyć się ok. 6-10, napar należy spożywać regularnie – zaleca się picie herbatki ok, 3 razy dziennie, najlepiej każdorazowo po spożywanym posiłku. W celu poprawy smaku herbatki można opcjonalnie dodać do niej łyżeczkę miodu i plaster cytryny. Ciekawą opcją, szczególnie na zimę jest dodatnie plastra imbiru. Efekty uzyskamy podczas długotrwałego stosowania herbatki, co wymaga cierpliwości oraz czasu, aby uzyskać widoczne rezultaty.

 

źródło: 5 szczęśliwych zalet czystka, ZielonaEsencja.pl

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *