Wielu rodziców ma obawy przed zamawianiem dla dzieci obiadów serwowanych przez firmy cateringowe. Teraz jednak taką formę wyżywienia oferuje coraz więcej szkół.

Kiedyś w szkołach działały stołówki, które przygotowywały każdego dnia pożywienie dla uczniów. Teraz sytuacja jest już zgoła inna. Stołówki są zamykane, a placówki decydują się na korzystanie z zewnętrznych usług cateringowych. Taki stan rzeczy jest przede wszystkim wynikiem kosztów związanych z utrzymaniem stołówek. Własna stołówka w szkole to wysoki wydatek, który nie zawsze się zwraca, a samorządy nie chcą do niego dopłacać. Bardzo często stołówki w szkołach wymagają również znacznych inwestycji, które nie są opłacalne.

W rezultacie zamiast żywienia przez stołówkę wybierany jest catering. Dzisiaj popularny jest nie tylko catering dla szkół w Warszawie, ale na taką formę wyżywienia najmłodszych decyduje się także wiele placówek w małych miejscowościach. Rodzice mają jednak często liczne obawy związane z cateringiem dla dzieci – pojawiają się zdania, że catering jest niezdrowy, drogi, dania dostarczane są do szkół jako zimne i nie są smaczne. Jak jest w rzeczywistości?

Dobre firmy cateringowe są w stanie zaoferować szkołom wysokiej jakości usługi cateringowe które pozwalają na regularne otrzymywanie ciepłych i pysznych posiłków. Są one przygotowywane wspólnie z dietetykami, co powoduje, że są również zdrowe i odpowiadają indywidualnym potrzebom żywieniowym najmłodszych. Także istnieje możliwość zamawiania posiłków dla dzieci o specjalnych potrzebach żywieniowych, na przykład z alergiami na gluten, laktozę, niejedzących mięsa.

Co więcej, catering dla szkół w Warszawie oraz w innych miejscowościach często wcale nie jest bardzo drogi – ceny na ogół plasują się na poziomie podobnym do cen wyżywienia w stołówkach. Wobec tego catering dla dzieci to atrakcyjna propozycja przeznaczona dla szkół, a także dla przedszkoli i żłobków. Dla dzieci to okazja, aby jeść smacznie i zdrowo, a także bez ponoszenia wysokich kosztów przez rodziców.